Streljačko društvo "Dubrava 1094"

 

Streljačko društvo “Dubrava 1094” osnovano je 21.05.1980. godine pod imenom “Gramip”. Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je tada gospodin Ivica Mateuš iz Dubrave, u to vrijeme vrlo aktivan u društvenom životu Dubrave, a posebno u vatrogastvu koje je tada imalo najveću razinu aktivnosti. Društvo je djelovalo u okviru sportskog društva “Gramip”, a i sjedište mu je bilo u krugu istoimenog poduzeća koje ga je pomagalo financijski. Ime je društvo promjenilo 20.05.1994. godine u sadašnji naziv. Broj iza imena Dubrava (1094) je godina prvog spominjanja Dubrave u pisanim dokumentima.

 

O mjestu Dubrava:

Mjesto DUBRAVA spominje se prvi puta 1094 godine kada je ugarski kralj Ladislav osnovao biskupiju zagrebačku te joj među ostalim dobrima poklonio i Dubravu. Bio je to od tada biskupski grad koji su opasali zidinama te podigli u njemu kaštel gdje su često nalazili sigurno utočište od Turaka. Tu je izabran (06.01.1527.) Ivan Zapolja za hrvatskoga kralja. Tu je povremeno stolovao i hrvatski Sabor. Danas je to općinsko središte, kao što je to i bilo do 1963. godine sa nešto više od 5 000 stanovnika. Dubrava se nalazi u zagrebačkoj županiji na granici Moslavine i Prigorja, a susjedna su mu mjesta; zapadno - Vrbovec - 12 km., jugoistočno - Čazma - 13 km, jugozapadno - Ivanić Grad - 22 km i sjeveroistočno - Bjelovar - 28 km.

 

Povijest uspjeha SD "Dubrava 1094"

Prvu medalju na prvenstvu bivše države zračnom puškom, i to srebrnu, osvojila je Branka Pereglin u juniorskoj konkurenciji 1984. godine u Zenici (BiH). Do danas, (kraj 2006. godine), strijelci “Dubrave 1094” su osvojili ukupno više od 1300 medalja na svim razinama natjecanja i svim vrstama oružja kojima nastupaju (zračna, vojnička i malokalibarska puška te samostrel field). Isto tako Društvo je dalo ukupno 9 državnih reprezentativaca u disciplini samostrel field koji su na svjetskim i europskim prvenstvima osvojili ukupno 59 medalja, pojedinačno i kao članovi ekipe !

 

Vodstva i prvi nastupi

Društvo su vodili, uz već spomenutog prvog predsjednika Ivice Mateuša, i sljedeći predsjednici: Branko Sever (sada pokojni), Branko Pereglin i Darko Hrastovec koji je na čelnoj funkciji bio dva mandata. Kroz društvo je prošlo do kraja 2006. godine 240 članova od čega više od 3/4 aktivnih strijelaca. Prvu medalju za Društvo osvojila je muška ekipa 26.07.1980. u gađanju malokalibarskom puškom - 20 ležeći na prvenstvu općine Vrbovec te Branko Pereglin pojedinačno na istom natjecanju.